Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Hansson, beredskapsdirektör på länsstyrelsen, svarar på hur väl förberett Västerbotten är i en kris. Foto: Stefan Brännström/SVT

Länsstyrelsen Västerbotten om ÖB:s krigsuttalande: ”Ska inte vara naiva”

Uppdaterad
Publicerad

Överbefälhavare Micael Bydéns uppmaning till svenskarna om att förbereda sig på krig har väckt reaktioner.

Men Länsstyrelsen Västerbotten har arbetat med att stärka krigsberedskapen under flera år.

– Utifrån omvärldsläget ska vi inte vara naiva och inte tro att det kan hända oss, säger Magnus Hansson, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

Länsstyrelsens beredskapsarbete är inriktat på att bygga ett motståndskraftigt och uthålligt samhälle, tillsammans med andra myndigheter, region, kommuner och näringsliv.

Det handlar till exempel om att sörja för reservkraft, nödvatten, fungerande logistik och att kunna upprätthålla skolor, förskolor och äldreomsorg även i krigs- eller krissituationer.

– Vi ska dimensionera för att klara av krig när vi planerar. Det gör att vi också kommer klara en krissituation om det uppstår, säger Magnus Hansson.

Uppmanar folk att vara beredda

Hans uppmaning till såväl privatpersoner som myndigheter är att vara förberedd på krig eller kris.

– Man kan tänka att det som går fort och lätt att göra, det väntar man inte med. Sedan gör man en plan för större frågor.

Vad tycker du om överbefälhavare Micael Bydéns uppmaning om att svenskar ska förbereda sig på krig?

– Vi i Sverige behöver skapa ett robust och hållbart samhälle för att stå emot kris och krig. Utifrån omvärldsläget ska vi inte vara naiva och inte tro att det kan hända oss. Det är en osäker spelplan just nu, säger Magnus Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.