Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Lindström önskade att hon skulle ha svimmat en dag när hon var på väg hem från jobbet – hör varför i klippet. Foto: Mira Myllyniemi

Läraren Linda i Umeå blev utbränd – kämpar för att komma tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Sjukskrivningarna på grund av stress ökar igen efter pandemin. Linda Lindström i Umeå var lärare i grundskolan när hon en dag undrade hur hon skulle orka cykla hem från jobbet.

– Jag funderade att om jag bara kunde svimma här så skulle någon annan se till att jag kom hem, säger Linda Lindström.

Under pandemin minskade sjukskrivningarna på grund av stress. Men nu visar statistik från Försäkringskassan att de ökar igen i hela landet – särskilt bland kvinnorna.

I Västerbotten var sjukskrivningarna på grund av stress i februari i år totalt 196 jämfört med 150 i februari 2021 och 165 i februari 2022. Ungefär 75-80 procent är kvinnor.

Gått på rehabilitering för utmattning

Linda Lindström har precis avslutat en rehabilitering på åtta månader på Stressrehabiliteringen i Umeå.

– Det har betytt jättemycket, säger Linda Lindström.

Pratat om orsaker

Det som hon har haft mest hjälp av är att de pratade om de bakomliggande orsakerna till varför hon reagerar som hon gör. 

– Varför jag svarar ja så fort någon ber mig om något och får dåligt samvete om jag vill säga nej, eller varför jag ibland har kort stubin. 

Hör Lindas berättelse i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.