Genrebild. Äldreboendet chef har följt upp händelsen och informerat personalen om vikten av att se till att larmen finns på den plats där de ska vara på. Foto: TT

Bröt höften – hittades nästa morgon på äldreboendets golv

Uppdaterad
Publicerad

En brukare på ett äldreboende i Nordmalings kommun fick en höftfraktur efter ett fall. Nu anmäls händelsen eftersom personens larm inte fanns på rätt ställe.

Händelsen inträffade i slutet av november 2017 då personal besökte brukarens rum på morgonen. Personal möttes då av att brukaren låg på golvet nedanför sin säng och det fanns ingen kännedom om hur länge personen legat där.

Äldreboendets sjuksköterska kontaktades och bedömde att brukaren var i behov av sjukhusvård. Senare på Norrlands universitetssjukhus kunde man konstatera att brukaren fått en höftfraktur.

Nattpersonalen omplaceras

Händelsen är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Sarah och enligt anmälan fanns inte brukarens larm på rätt ställe.

Äldreboendets chef har följt upp händelsen och informerat personalen om vikten av att se till att larmen finns på den plats där de ska vara på. Berörd personal som arbetade den aktuella natten har omplacerats till arbete som inte innebär ett ensamarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.