Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare anställda riktar skarp kritik mot arbetsledningen på Samhall i Storuman. Foto: Beatrice Karlsson, SVT

Larm om dålig arbetsmiljö på Samhall i Storuman: ”Chef hotade med käftsmäll”

Publicerad

Flera tidigare anställda riktar stark kritik mot Samhall i Storuman. Personerna vittnar om dålig arbetsmiljö och kränkande beteende hos arbetsledningen.

– Efter många obehagliga kommentarer från min chef, så valde jag att säga upp mig, säger Tobias Fredriksson.

Samhall ägs av staten och har som huvuduppdrag att ge personer med funktionsnedsättningar arbete. I Storuman sysselsätter Samhall drygt 40 personer.

Flera anställda vittnar nu om missförhållanden på företaget. I februari i år fick Tobias Fredriksson nog och valde att lämna sitt jobb på Samhall efter drygt 10 år.

– Bägaren rann över när en av cheferna på Samhall kommenterade min mammas bortgång med att jag nu hade fått mer frihet, säger Fredriksson.

”Hotade med käftsmäll”

Även Mathias Frank har valt att sluta.

– En chef ska vara stöttande och hjälpande och inte hota med en käftsmäll när man misslyckas med en arbetsuppgift, säger han.

Patrik Sidén jobbar fortfarande kvar, men mår inte bra på arbetsplatsen.

– Jag blir inte lyssnad på när jag berättar om arbetsmiljön och mitt mående för min chef, säger Patrik Sidén som i dag jobbar på Samhall i Storuman.

Slog larm för ett år sedan

För ett år sedan slog de larm om bristerna i arbetsmiljön första gången men enligt dem har ingenting hänt sedan dess.

– Vi har varken fått hjälp av skyddsombudet eller HR-chefen på Samhall som vi har kontaktat ett flertal gånger gällande den bristfälliga arbetsmiljön, säger Tobias Fredriksson.

Samhall vill inte ställa upp på en intervju. Magnus Wilderth, distriktschef på Samhall i Västerbotten och Norrbotten, skriver i en skriftlig kommentar:

”Vi har inte fått signaler som vi funnit grund för om de uppgifter som SVT rapporterar om, varken från medarbetare eller från fackligt håll. Vi har inte heller blivit kontaktade av Arbetsmiljöverket. För oss är arbetsmiljön väldigt viktig, så om någon medarbetare anser att det finns brister bör de vända sig till sin fackliga representant, sin chef eller till mig”.

Tidigare anställda på Samhall har under april varit i kontakt med facken Fastighetsanställdas förbund, IF Metall och Kommunal. En anmälan till Arbetsmiljöverket gjordes i mitten av mars.

Vet du mer? Tipsa oss på maria.ehrlin@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.