Samhall anställde personer från utkonkurrerat städbolag – klassades plötsligt som funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När Samhall vann upphandlingen att städa på Arlanda tvingades ett bolag som städat på flygplatsen i många år att sparka sin personal. Enligt källor till Uppdrag granskning ska flera av dem senare blivit anställda av Samhall – och då ansetts ha en så pass omfattande funktionsnedsättning att de inte kan få något annat arbete på arbetsmarknaden.

Samhalls uppdrag är att anställa personer med funktionsnedsättning som står långt från arbetsmarknaden. Jobben ska vara anpassade till arbetarens nedsatta arbetsförmåga.

LÄS MER: Så sållar Samhall bort ”svaga” med funktionsnedsättning

2015 vinner Samhall en prestigefylld upphandling: att få städa Sveriges största flygplats, Arlanda. 

Men uppdraget blir svårare än man först trott. Under åren kommer Samhall att betala cirka en miljon kronor i viten för att man inte uppnått kvalitetskraven, kan Uppdrag granskning berätta.

”Togs inte hänsyn till någonting”

Personalen på Arlanda ska inte bara städa, de behöver även klara säkerhetsklassning av Säpo och hjälpa till att utrymma flygplatsen vid nödläge. 

Jimmy Wallmo, tidigare områdeschef för Samhall i Stockholm, säger att han fick tydliga budskap att den bästa och starkaste personalen skulle till uppdraget på Arlanda. 

– Där kom också kraven om att de ska gå kanske flera mil om dagen, städa och sådana saker. De kan inte gå med rullator, de måste klara svenska språket, säkerhetsklassas och allting. De hade också olika funktionsnedsättningar med att jobba socialt eller att de inte klarade stora grupper, men det togs inte hänsyn till någonting, säger han.

För att lösa bemanningen går bolaget 2015 förbi Arbetsförmedlingen och direktanställer 28 personer från ett städbolag som tidigare städat på flygplatsen. 

Samhall använder då ett undantag i kollektivavtalet som gör att de under ”särskilda omständigheter” och under en begränsad tid kan anställa personer utan funktionsnedsättning.

Från vanlig anställning till Samhall

Tre år senare, 2018, vinner Samhall även upphandlingen om städning av terminal 5, Arlandas stora internationella terminal. Nu ska cirka 450 medarbetare jobba på flygplatsen, men precis som tidigare får Samhall svårt att klara bemanningen.

Under samma period tvingas ett städbolag som tidigare har städat på Arlanda i många år att sparka sin personal. Enligt källor till Uppdrag granskning blir sedan flera klassade med en funktionsnedsättning och får anställning hos Samhall. 

Personalen ska alltså ha gått från vanliga anställningar till att anses ha en funktionsnedsättning med ingen möjlighet att få annat arbete – och därmed rätt till en plats på Samhall.

Samhall: Fåtal har arbetat inom städbranschen

Samhall säger att de inte kan ta reda på var deras anställda tidigare jobbat och att det är Arbetsförmedlingen som bestämmer vilka som ska få jobb. 

De skriver i ett mejl att det framkommit att ett fåtal anställda tidigare har arbetat inom städbranschen. De skriver också:

”En av dessa har en förslitningsskada i axeln, en annan är blind på ena ögat. Vi känner inte igen att vi skulle ha anställda med en bakgrund inom städbranschen som inte har någon funktionsnedsättning inom skyddat arbete”

Arbetsförmedlingen säger att de, av sekretesskäl, inte kan säga ifall de anvisat personal från städbolaget till Samhall. Både Samhall och Arbetsförmedlingen tillbakavisar uppgiften att personer utan funktionsnedsättning skulle jobba på Samhall.

Reportaget ”För svag för Samhall” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.