Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En svart väska hittades placerad vid ingången till matbutiken Willys på Ersboda i Umeå. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Larm om misstänkt farligt föremål på Ersboda i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på fredag morgon kontaktades polis i Umeå angående ett misstänkt farligt föremål på Ersboda handelsområde. En person har gripits och polisens nationella bombskydd arbetar på plats i Umeå under dagen för att hantera föremålet.

– Vi har fått samtal om att ett misstänkt farligt föremål i Umeå och har gjort bedömningen att ett område ska spärras av, säger Stefan Andersson, RLC-befäl vid polisen i Umeå.

Larmet inkom vid 04-tiden under fredagen. Polisens nationella bombskydd finns på plats i Umeå sedan fredag lunch och kommer under dagen att hantera föremålet.

– Vi vill inte inte gå in på vad det rör sig om för typ av föremål. Det pågår fortfarande utredningsåtgärder, säger Stefan Andersson.

Polisen har spärrat av den parkering där butikerna Willys, Jula och XXL ligger. Enligt SVT:s reporter på plats står en svart väska placerad vid ingången till matbutiken.

Man gripen

Ärendet utreds som grovt olaga hot och en person har gripits av polis under morgonen. Det är en man i 25-årsåldern, enligt polisens presstalesperson Liv Fahlén. Vid 10-tiden anhölls mannen av åklagare efter förhör.

– Vi misstänker att det är han som har ringt in larmet, säger hon.

Polisen har varit i kontakt med berörda verksamheter men vill inte säga mer exakt var föremålet finns eftersom man ska hålla fler förhör.

Flera butiksanställda berörs

Ledningen för matbutiken Willys kontaktades av polis under morgonen. Butiken kunde inte öppna som vanligt och håller stängt tillsvidare. Även Jula och XXL håller stängt.

– Butiksledningen har ringt runt till personalen. Det brukar vara 10-15 anställda som öppnar på morgonen, säger Johanna Eurén, presskommunikatör.

En svart väska står placerad utanför butiken. Vad tänker du om det?

– Vi avvaktar med att kommentera det. Våra medarbetare på plats kommer att ha fortsatt kontakt med polisen, säger Johanna Eurén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ärendet utreds som grovt olaga hot och en person har gripits av polis under morgonen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer