Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fotografen Fredrik Larsson berätta vad väntetiderna får för konsekvenser. Foto: SVT, Tommy Forsgren

Långa väntetider för att få spridningstillstånd för drönarbilder – fotografen från Umeå: ”Riskerar att slå ut en hel bransch”

Publicerad

Närmare fyra veckor är handläggningstiden i hela landet för att få så kallat spridningstillstånd för att dela bilder eller film fotograferat med en drönare. Nu larmar fotografer om att de långa kötiderna hotar deras verksamhet.

– Det riskerar det slå ut en hel bransch, säger Fredrik Larsson, fotograf i Umeå.

Spridningstillstånd krävs för att kunna dela bilder eller film fotograferat med en drönare, det för att man inte ska råka sprida känslig geografisk information. Den senaste tiden har dock handläggningstiderna på Lantmäteriet, som granskar det inskickade materialet, ökat kraftigt – och väntas bli ännu längre.

”Riskerar slå ut en hel bransch”

Den Umeåbaserade fotografen Fredrik Larsson menar de långa handläggningstiderna nu börjar påverka hans kunder och beskedet att väntetiderna snarare ser ut att bli längre riskerar att få förödande konsekvenser.

– Det här drabbar ju inte den som fotar sin gräsklippning ute i stugan och kanske ändå inte skickar in spridningstillstånd, men för alla oss som är professionella riskerar det slå ut en hel bransch.

17 arbetsdagar

I skrivande stund är handläggningstiden över hela landet 17 arbetsdagar, vilket motsvarar 3,5 veckor. Varken fotografer eller myndigheten är nöjda med de långa väntetiderna.

– Är man en kommersiell aktör eller exempelvis mäklare som vill sälja sina bilder med ett snabbt genomslag är inte 17 dagar acceptabelt. Vi har äskat ekonomisk ersättning sedan 2018 för att bygga ut verksamheten, utan resultat, säger Anders Sandin, verksamhetschef vid Lantmäteriet.

Lantmäteriet har i flera års tid larmat om utvecklingen – utan framgång. De har gått från två till 26 handläggare men har idag samma ersättning, två miljoner kronor, som när de tog över granskningen av flygbilderna från Försvarsmakten. Mängden ärenden har ökat lavinartat. För fem år sedan granskades 700 ärenden under ett år – i år räknar man med upp emot 40 000. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.