Lättare värdera invånarnas kunskaper

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt viktigare att anställa rätt person på rätt plats, särskilt när arbetskraftsbrist hotar inom vissa yrken. Nu skriver alla länets kommuner under ett samverkansavtal som gör det lättare att värdera invånarnas kunskaper.

Bilmekanikern Hapson Mazendame flyttade till Skellefteå från Zimbabwe för fyra år sedan. Han är en av de som fått sina kunskaper validerade – det vill säga bedömda av kommunen. Kort därefter fick han jobb som bilmekaniker på tekniska kontoret.

– Det är jättesvårt om man söker jobb med betyg på ett annat språk, som zulu eller spanska, för arbetsgivaren fattar ingenting! Så om man validerar då blir det enkelt om man ska söka jobb, säger Hapson Mazendame.

Nytt avtal med kommunerna

Validering innebär att en rekryterare eller studievägledare värderar en persons alla kunskaper och erfarenheter med hjälp av ett speciellt dataprogram, ValiWeb.

Idag kan inte alla kommuner i länet erbjuda det. Men det nya avtalet gör att kommunerna nu ska samverka och köpa tjänster av varandra.

Det gynnar inte bara invandrare utan alla med dolda kunskaper.

– Vi ser ju nu en arbetskraftsbrist i Sverige och samtidigt är många arbetslösa. Det måste man kunna lösa, säger Monica Andersson, som är projektledare för projektet Nätverksuppbyggnad för validering i Västerbotten.

Att validera betyg och erfarenheter kan kosta allt från några tusenlappar upp till 50 000 kronor. I Västerbotten kommer man att försöka hålla kostnaderna nere.

Blir det dyrt för kommunerna?

– Det kan bli dyrt om jättemånga vill validera. Men det är politikerna som måste ta tag i det, det är de som beslutar över pengar och resurser för det här, säger Monica Andersson.

För Hapson Mazendame var det en lyckad satsning.

– Validering, jag tror det är en huvudnyckel för att komma in på arbetsmarknaden, säger Hapson.

Maria Brändström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.