Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Betydande lavinfara” – hör Anton Grindgärds områdesansvarig för lavinprognoser om hur läget är. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lavinfara i västra Vindelfjällen – experten: ”Stora nog för att begrava en människa”

Uppdaterad
Publicerad

40 centimeter lössnö och hård vind har orsakat lavinfara i de västra Vindelfjällen. Flera laviner har utlösts det senaste dygnet i området.

– Storleken på lavinerna är tillräcklig för att kunna begrava en människa, säger Anton Grindgärds områdesansvarig för lavinprognoser.

Anton Grindgärds råder dem som tänker lämna pistade områden att ha koll på de senaste lavinprognoserna samt ha med sig säkerhetsutrustning.

– Just nu ligger vi på betydande lavinfara vilket betyder att vi tror att laviner kan utlösas av människor. Och går man ensam så ska man hålla sig undan från lavinfarlig terräng, säger han.

Betydande lavinrisk, en trea på den Naturvårdsverkets femgradiga skala, innebär att förhållandena är farliga och att man måste vara mycket försiktig när man väljer var och hur man åker.

Anton Grindgärds var på väg ut för att undersöka området där lavinerna utlösts när SVT talade med honom under morgonen – hör han berätta om förhållandena i videon ovanför.

5 – Extrem lavinfara. Undvik all lavinterräng.

4 – Stor lavinfara. Mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes.

3 – Betydande lavinfara. Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.

2 – Måttlig lavinfara. Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farliga platserna.

1 – Liten lavinfara. Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.

Källa: Lavinprognoser.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.