I videon kan du se sjuka döende laxar som filmades med undervattenskamera i Norrfors, under sommaren 2016 Foto: SVT/Norrfors fisktrappa

Laxdödligheten hög – nu införs nya fiskeregler i Umeälven

Uppdaterad
Publicerad

Laxdödligheten har varit onormalt hög de senaste åren i flera svenska vattendrag, och särskilt honorna har tagit stryk. Nu införs nya fiskeregler som ska skydda Umeälvens laxbestånd.

– De bakomliggande orsakerna kring laxdödligheten kommer vi inte åt med detta, men vi ser ändå att det kan hjälpa laxbeståndet, säger Håkan Carlstrand på Havs- och vattenmyndigheten.

Beståndet av vuxna laxar, speciellt honor, har försvagats under senare år i bland annat Umeälven. Det har varit onormalt hög dödlighet inför parningstiden och Havs- och vattenmyndigheten ser en markant minskning av antalet laxungar.

– Detta har hänt i andra vattendrag än Umeälven också. Forskarna gör bedömningen att det är något som sker ute i Östersjön och inte något i älvens miljö, säger Håkan Carlstrand på Havs- och vattenmyndigheten.

Kan bero på vitaminbrist

Problemet har upptäckts bland annat genom undervattenskamerorna i laxtrappan vid Stornorrfors kraftverk utanför Umeå. En teori är vitaminbrist hos laxen, men de bakomliggande orsakerna till sjukligheten är inte är helt fastställda. 

För att skydda beståndet införs nu nya regler i Umeälven. Laxar som är 65 cm eller större får inte fångas. Sedan tidigare gäller dessutom att laxar under 50 cm inte får fångas. Syftet med reglerna är att skydda laxhonorna som nästan alltid är 65 cm eller större.

Honorna viktigaste faktorn

Havs- och vattenmyndigheten räknar med att kunna minska dödligheten med omkring 50-100 laxhonor.

– Honorna är den begränsande faktorn för produktionen av laxungar i älven. På det sättet skyddar man också stora laxhanar. Genom att lägga maxmått på 65 skyddar man nästan hela beståndet, säger Håkan Carlstrand.

I videon ovanför ser du sjuka laxar som filmats vid Stornorrfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.