Foto: Stefan Ågren

Leende laxar leker bättre

Uppdaterad
Publicerad

Att livet blir lättare när man är glad är allmänt känt. Men nu har forskare på Umeå universitet konstaterat att även laxar som vandrar i forsar påverkas av lycka och sorg när de ska vandra nedströms.

I jakten efter vilka faktorer som påverkar laxarna har forskarna upptäckt att när laxen blir rädd för det okända som kan finnas nedströms så påverkas viljan att vandra. Antidepressiva behandlingar har däremot motverkat rädslan hos laxarna.

– Genom att behandla laxen med ångestdämpande läkemedel kunde vi se att de gladare laxarna vandrade längre och snabbare än obehandlad lax, säger Gustav Hellström en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Ångestdämpade laxar vandrade längre

I ett konstgjort vattendrag visade det sig att glada laxar som behandlats med ångestdämpande vandrade nästan dubbelt så fort som rädd och obehandlad lax.

Forskningsgruppen menar att studien också fyller ett syfte ur ett föroreningsperspektiv eftersom de halter av ångestdämpande läkemedel som laxen utsattes för var så låga att de understiger halter som uppmäts i vissa avloppsvatten.

– I Sverige har vi inte lax i de system som är starkt påverkade av avloppsvatten, så här är det inte troligt att detta är ett större miljöproblem i nuläget, säger Gustav Hellström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer