Lever mitt i förstörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Svärtträskgruvan i Gunnarberg ligger på familjen Olofssons skogsmark utanför Storuman. Gruvan läcker miljöfarligt avfall, men trots att Naturvårdsverket har beviljat 70 miljoner kronor för sanering, dröjer saneringsarbetet.

Familjen Olofsson lever mitt i den miljöförstöring som den nedlagda Svärtträskgruvan har orsakat på deras mark. Nu hoppas de att saneringsarbetet ska komma igång så fort som möjligt

– Vi måste få ett stopp på det här. Jag ser ju ingen annan möjlighet än att man fraktar upp massorna som ligger där, och få ner dom i gruvhålet. Man måste täcka dem på ett vettigt sätt så man inte får syresättning och att det inte läcker. Det krävs också en bra efterkontroll för att se att det fungerar, säger Tommy Olofsson.

Ingen tanke på gruva

Familjen Olofsson köpte fastigheten 1987 och då visste man lite om den gruvetablering som skulle starta på 60 ha av familjens skogsmark.

– Jag visste att det hade varit provtagningar, men det har det varit på många ställen runtomkring. Vi hade ju aldrig någon tanke på att de skulle starta nåt sånt här, på grund att det var så dålig fyndighet. Jag skulle ha tänkt mig för både en och två gånger innan jag satsade här, jag har ju hellre kunnat köpa en fastighet på ett annat ställe som har varit betydligt lugnare till, säger Tommy Olofsson.

– Det blev inte riktigt vad vi trodde vi hade flyttat till, och då var det en tid vi tänkte att hur ska det här gå, att bo så här säger Carola Karlsson Olofsson.

Svärtträskgruvan

Svärtträskgruvan gick i konkurs 2007. Sedan dess har ingen malm brutits medan mineral lakats ut i närliggande vattendrag.

Konkursförvaltaren har bedrivit vattenrening med konkursboets resurser men anläggningen är i dåligt skick.

Bristerna i anläggningen har medfört förhöjda zinkutsläpp som ligger över den så kallade kvalitetsnormen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.