Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt att säga vad det kommer kosta” – hör Maria Lundqvist-Brömster (L) om motionen Foto: Jessica Gow/TT, SVT

Liberalerna i Västerbottens förslag: Låt kvinnor i fjällvärlden föda barn i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill att kvinnor i Hemavan och Tärnaby ska få välja att planerat föda i Mo i Rana, om Lycksele BB är stängt. Partiet vill att regionen upprättar ett avtal med sjukhuset i Norge kring förlossningsvården.

– Det är viktigt att hitta andra lösningar som är trygga och säkra, säger Maria Lundqvist-Brömster (L).

När förlossningen i Lycksele skulle hålla stängt under jul och nyår förra året kontaktade Region Västerbotten sjukhuset i Mo i Rana. Regionen tittade då på möjligheten att kvinnor i Hemavan och Tärnaby skulle kunna föda i Norge om det var akut, istället för att tvingas åka till Umeå.

Det finns ett avtal mellan länderna när det gäller akut sjukvård. Liberalerna i Västerbotten vill nu att regionen utökar samarbetet med Norge, så att kvinnor kan planera födseln dit ifall Lycksele BB är stängt.

– Vi pratar inte akut utan om valmöjligheten att åka till Norge istället för att åka till Umeå, säger Maria Lundqvist-Brömster (L).

”Ingen ville åka till Norge”

Anna-Lena Danielsson (S) menar att det inte funnits något intresse bland kvinnor att åka till Norge för att föda när man tittat tidigare.

– Ingen av de kvinnor som var beräknade att föda då ville åka till Norge, säger hon.

Hör Maria Lundqvist-Brömster (L) berätta mer om motionen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Västerbotten

Mer i ämnet