Foto: SVT

Kräver Björklunds avgång: ”En artist som slutat sälja skivor”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas gruppledare i Umeå backar upp riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (L) och går så långt att han kräver Jan Björklunds avgång. – Vi har en stor väljarflykt nu och då är det dags att se över rollbesättningen, säger Peder Westerberg (L).

Ledande Liberaler har krävt Birgitta Ohlssons avgång efter att hon öppet kritiserat uttalanden gjorda av partiledare Jan Björklund. Partiet har kluvits i två delar, där sympatierna delas mellan Jan Björklunds mer kravliberala linje – och Birgitta Ohlsson som står för en mer socialliberal inriktning.

Drar inga väljare

Liberalernas gruppledare i Umeå, Peder Westerberg, anser även han att en förändring måste ske. Inte minst talar opinionssifforna för detta. Men han backar upp Birgitta Ohlsson och anser att det är Jan Björklund som bör avgå från partiledarposten:

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

– Jan Björklund är en oerhört duktig politiker. Men det här är ju precis som med en artist som slutat sälja skivor; säljer man inga fler skivor, då fungerar det inte längre. Han drar inga fler väljare, säger Peder Westerberg.

På frågan om hur Westerberg bedömer att partiets opinionsiffror skulle påverkas av ett partiledarbyte under dessa turbulenta former svarar han:

– Jag tror inte siffrorna kan blir sämre än de är nu. Jag tror att ett partiledarbyte är ett måste för att vi ska kunna lyfta igen.

Vill tidigarelägga partiledarval

Även på andra håll höjs liknande röster. Liberalerna i Östergötland ifrågasätter också om Jan Björklund ska vara kvar. De vill tidigarelägga valet av partiledare. Valet skulle egentligen ske i november 2017, men Liberalerna i Östergötland föreslår att det sker redan i april 2017, i samband med riksmötet.

– Vi är väldigt besvikna på hur partiledningen har skött det här. Diskussionen om att Birgitta Ohlsson inte får vara kvar i partistyrelsen tycker jag är fel, säger länsordföranden Lars Karlsson (L) till SVT Nyheter Öst.

Fortsatt stöd i Skellefteå

Andreas Westerberg (L) gruppledare i Skellefteå, håller däremot inte med Peder Westerberg om att Jan Björklund bör avgå. Han säger till SVT att Jan Björklund är vald av partiet och bör sitta kvar tills nästa kongress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

Mer i ämnet