Krav på munskydd i inomhusmiljöer Foto: Magnus Andersson/TT

Lista: Här är de nya restriktionerna i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska mutationen av covid-19 bidrar till en ökad smittspridning i Västerbotten. Nu inför regionen skärpta restriktioner i länet i för att stoppa spridningen. Här får du koll på vilka restriktioner som gäller.

  • Krav på munskydd

Alla födda 2004 och tidigare bör använda engångsmunskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid på dygnet eller dag.

Coronaviruset i Västerbotten

Använd engångsmunskydd i inomhusmiljö då nära kontakt inte går att undvika och man träffar personer utanför sin närmaste krets. Observera att munskydd inte ersätter regeln om att undvika nära kontakt och att hålla avstånd i alla situationer där det går.

  • Res inte

Avstå från alla onödiga resor såväl inom som utom regionen. Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Om du måste resa är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt genom att du begränsar nya kontakter så mycket som möjligt.

  • Begränsa antalet nya kontakter

Umgås endast med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din närmaste krets, bör du och den du träffar hålla fysiskt avstånd. Umgås helst utomhus och tänk på att hålla avstånd även där.

  • Undvik folktäta platser

Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när få andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla, när det är möjligt, utan medföljande sällskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet