Hör Gaby Bisping om varför hon överväger att sluta med politiken Foto: SVT

Litet inflytande för lokala partier efter valet

Publicerad

Kommunpartierna Åselepartiet, Dorotea kommunlista och Malålistan backade i årets val. I Dorotea säger det före detta kommunalrådet att det är alltför svårt att få insyn så hon överväger att lämna politiken.

– Det är förvisso viktigt med oppositionspolitik, men det blir svårt när man inte får all den information som behövs, säger Gaby Bisping.

Hon söker jobb på annan ort och säger att DKL ligger lite lågt. Hon vet inte vad som händer med partiet. På frågan om hon tror partiet spelat ut sin roll svarar hon:

Val 2018 Västerbotten – Efterspelet

– Styrkan med den här sortens parti är väl när det dyker upp en lokal fråga som man verkligen kan driva – som den vi hade om sjukstugan förra mandatperioden.

ÅP tappade men har insyn

I Åsele har Linnea Lindberg för Åselepartiet fortfarande god insyn. Partiet ska samarbeta med socialdemokraterna framöver. Hon tycker att partierna ligger nära varann.

– Det är tufft förstås att bli fritidspolitiker, att göra arbetet kanske åtta på kvällen. Men jag brinner för politiken och tänker inte lämna Åsele.

Linnea Lindberg funderar på att studera parallellt under den kommande mandatperioden.

– Jag tycker mellanmänskliga frågor är viktiga. Jag funderar på att läsa till socionom på distans, säger hon.

Väljartapp även för Malålistan

Arne Hellsten är gruppledare för det lokala partiet Malålistan. Partiet tappade vid höstens val tre av sina tidigare sju mandat och nu styrs kommunen av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans.

Hellsten förklarar väljartappet med att deras väljare är flyktiga och beredda på att byta fot.

– Nu valde de Lennart Gustavsson (V) istället, det var ingen större överraskning.

Han konstaterar också att Malålistan inte kommer att bedriva någon egentlig oppositionspolitik.

– Vi har ett bra samarbetsklimat och är överens om det mesta, så det känns ganska oproblematiskt. Vi vill Malås bästa, det var därför vi bildades, och det känns som att vi kan fortsätta bidra till det i fortsättningen också, säger Arne Hellsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västerbotten – Efterspelet

Mer i ämnet