Någon har försökt att slå lös vajrarna och få bron att rasa. Foto: Vattenfall

Livsfarligt sabotage mot hängbro i Vilhelmina

Publicerad

Någon har försökt koppla loss vajrarna som håller upp hängbron över Gubbseleforsen i Vilhelmina. Hade det lyckats så hade hela bron kunnat störta.
– Det här är något oerhört dumdristigt gjort, säger Peter Stedt, pressekreterare, Vattenfall.

Den hängbro som vilar över Gubbseleforsen i Vilhelmina har någon försökt att rasera. Personerna har lyckats skruva loss muttrar till bland annat vajrar som håller bron uppe. Därefter har de försökt slå ut bultarna, så att bron helt kunde rasa, men inte lyckats.

– Om det här inte hade upptäckts så hade belastningen av människor gåendes på bron räckt för att bron skulle rasa. Då hade människor kunnat hamna i Gubbseleforsen, säger Peter Stedt, pressekreterare hos Vattenfall.

Hängbron fungerar som en passage från samhället till ett strövområde och nyttjas av boende i närheten.

Upptäcktes under kontroll

Förstörelsen upptäcktes vid en rutinkontroll tidigare i oktober av Vattenfall, som har ett kraftverk på andra sidan bron. Rutinkontrollen görs kontinuerligt två dagar i veckan och enligt Peter Stedt har personerna som utfört sabotaget utsatt sig själva och andra för en enorm risk.

– De hade kunnat skada sig väldigt svårt om vajrarna lyckats släppa. Risken är uppenbar, säger han.

Bron har man nu säkrat upp genom att svetsa fast muttrarna och i dagsläget är det riskfritt att nyttja den, berättar Peter Stedt. Men han menar att man ser allvarligt på händelsen. 

– Vi tycker att det är oerhört dumdristigt gjort och man utsätter allmänheten för fara.

Händelsen är polisanmäld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer