I videon hör du barnläkaren Magnus Domellöf berätta mer om varför forskningen om ljus är intressant för prematurvården. Foto: SVT

Ljusforskning intressant för vården av för tidigt födda

Publicerad

Ny forskning från Umeå universitet visar att mängden dagsljus kan påverka nervcellerna hos ett foster. Forskningen är intressant för neontal-IVA på Norrlands universitetssjukhus där för tidigt födda vårdas. Där kan forskningen innebära att man i framtiden jobbar annorlunda.

– Jag ser ju parallellen med ljud där vi tror att mänskligt tal har betydelse för prematurföddas talutveckling. Det kanske är på samma sätt med ljus, säger Magnus Domellöf, barnläkare och professor på Norrlands universitetssjukhus.

På avdelningen Neonatal-IVA, där för tidigt födda vårdas, bäddas barnen in i heltäckande filtar som påminner om miljön i livmodern. Det är med andra ord en ganska ljusfattig tillvaro. Men om ljus har betydelse för fostrets utveckling inuti livmodern, så kan det kanske betyda att de för tidigt födda barnen också behöver större doser ljus.

– Forskningen har ju ännu inte bevisat att det fungerar på människor, men det skulle ju vara intressant om det gjorde det. Nu har vi tillsammans med Lena Gunhaga kontaktat forskarna i Cincinnatti och det är möjligt att vi kan göra en studie om ljusexponering för prematurfödda, säger Magnus Domellöf, barnläkare och professor på Norrlands universitetssjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.