Foto: SVT

Lögdeå – en by i medvind

För ett år sen fanns varken en skola eller en mataffär i Lögdeå. Men nu finns det både och i byn – och företagsamheten växer dessutom så det knakar.

I höstas öppnade Erika Eriksson och Bobby Osborne en mataffär i Lögdeå, något som byn med några hundra invånare saknat i närmare tio år. Men ingen av dem har några rötter i Lögdeå, och det var ingen självklarhet att de skulle flytta dit.

– Det var lite otippat, för vi tittade på hus i Nordmaling. Men av en slump så hamnade vi här, och det är det bästa som har hänt, berättar Erika Eriksson, och får medhåll av Bobby Osborne.

– Den här lilla byn är helt underbar. Alla är så vänliga och hjälper varandra. Det är verkligen en fantastisk plats att bo på, säger han.

Många bollar i luften

De driver också ett kafé, en kiosk och loppis under samma tak som butiken, och det har blivit en viktig träffpunkt för byborna. I bygden finns också ett storsatsande modehus, ett galleri, en glashytta och en butik med skönhetsprodukter, för att nämna några av verksamheterna.

I höstas öppnade också skolan igen efter att den stängde för ungefär tre år sedan. De som nu går i förskoleklass kommer att börja ettan till hösten, och sedan fylls skolan på till och med årskurs tre. Tommy Lundström, rektor på skolan, tror att det är viktigt med en skola i bygden, men tror samtidigt inte att alla tycker det.

– En del säger att det är väldigt avgörande för bygden, och en del säger att det inte är det.

Men för Mattias Baudin, som flyttade till Lögdeå från Olofsfors, var det helt avgörande att det fanns en skola i byn.

– Sedan upptäckte vi när vi flyttade hit att det var en fantastisk by att bo i, säger han.

Måste våga satsa

De bybor som jag träffar är enade om att dom alla är viktiga för varandra – både privat och i arbetslivet. Att den ena vågar satsa på en verksamhet i byn gör också att den andra vågar.

– Innan jag flyttade hit fick jag höra att ”Ligger det en brädhög på en gård i Lögdeå så står det garanterat ett hus där dagen efter”, berättar Hans Goossen från Göteborg.

Lena Goossen har också märkt att efterfrågan på hus blivit större.

– När det kommer ut ett hus så försvinner det ganska snabbt, säger hon.

”Alla söker sig till Lögdeå”

I höstas fick byn besök av självaste kung Karl Gustav i samband med en konferens om laxälvar.

– Och i början av mars kom den andre kungen hit, kung Foppa eftersom han har köpt in sig i modehuset, säger Gunnar Öhman och fortsätter skrattande:

– Alla söker sig till Lögdeå.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer