Till höger: Marcus Klaus, Till vänster: lokalpolitikerna som röstar i miljödebatten. Foto: SVT

Lokalpolitiker tog ställning till miljöfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen höll Naturskyddsföreningen i Umeå en paneldebatt med journalisten Arne Müller som moderator i Folkets hus. Debattens fokus var lokala miljöfrågor.

Alla tio partier i kommunfullmäktige deltog i den två timmar långa debatten och många ämnen avhandlades. Debatten började bland annat med frågeställningen varför Umeå ska växa till 200.000 invånare och hur det ska förverkligas med hänsyn till miljön.

Även biologisk mångfald, strandskydd och stadsförtätningar diskuterades mellan partierna. Många diskussioner väcktes speciellt under ”Ja och nej”-segmentet, där moderatorn Arne Muller kom med ett påstående och där partierna fick ta ställning till detta med gröna eller röda skyltar.

Val 2018 – #dinröst

Lyckat möte

Enligt Marcus Klaus från Naturskyddsföreningen var det ett lyckat möte – men med en tydlig inriktning den första timmen av debatten.

– Det var mycket fokus på ekonomiska frågor snarare än ekologiska frågor, så jag hoppas det blir mer fokus på det den sista halvtimmen, säger Klaus till SVT en timme in i den två timmar långa debatten.

”Tar sitt ansvar”

Sammanfattningsvis var Kraus nöjd med uppslutningen av både politiker och publik:

– Jag är nöjd att politikerna tar sitt ansvar och kommer hit för att prata om miljön. Framförallt är jag nöjd med att det är så många som kommer och lyssnar, vi är nästan hundra i salen.

Här är politikerna som var med

Ulrik Berg (M) Mikael Berglund (S) Åsa Bäckström (V) Jan Hägglund (AP) Veronica Kerr (KD) Nils Seye Larsen (MP) Mattias Larsson (C) Mats Nilsson (L) Alexander Svartvatten (FI) Marcus Bornemisza (SD).

Moderator var Arne Müller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet