I byn Uttersjön utanför Lövånger har Göthe och Inger Gustafsson sin bondgård med 52 kor och de har levererat 21 kilo köttfärs till skolan i Lövånger. Idag var de inbjudna för att äta köttfärslimpa som är tilllagad av köttfärsen.
– Det känns jättespännande, det ska bli roligt att äta med barnen. Vi har barnbarn på skolan som vi kanske träffar, säger Göthe och Inger Gustafsson.
Hur känns det då ni ser barnen äter det ni har producerat?
– Ja, det är fantastiskt roligt! säger Göte.
Nöjd med närproducerat
I Skellefteå kommuns skolor var 23 procent av det som serverades i våras närproducerat. 65 procent var av svenska livsmedel.
– Det är himla roligt att visa vad vi köper in och serverar på skolluncherna som är närproducerat. Det är också kul att koppla ihop att skollunchen har en liten större betydelse än att bara vara en enskild händelse för eleverna, säger Gabriella Karlsson som är kostchef på Skellefteå kommun.