Foto: SVT.

Tröttnade på radion – startade egen station

Uppdaterad
Publicerad

Vad gör man när man tröttnar på musikutbudet i radion? Tre killar i Umeå tog saken i egna händer.

Jesper Häggqvist,Alexander Andersson och Måns Forsman ifrån Umeåhar startat sin egen webbradiokanal, Radio Haga.

Lyssnar du på Radio Haga är chansen stor att du får höra blues, progg ellerpsykedeliskmusik. Att det är just den musiken som spelas är ingentillfällighet.

-Vi tyckte att musikutbudet på den musik vi lyssnar på inte är stor nog ochvi vet flera andra som sitter i samma båt. Slår man på radion så hör man inteden musiken, säger Måns Forsman.

Sänder via webben

Webbradion har sin bas i Jespers pojkrum på Haga i Umeå där studion finns.Det enda som behövs för att sända webbradio är egentligen bara en dator och ettmixerbord och att de sänder via webben har också gjort att man lättare kankartlägga sina lyssnare.

-Vi sänder ju musik dygnet runt och just nu har vi ett program påfredagskvällen. Just den tiden har vi faktiskt haft många lyssnare över helaEuropa. Flera lyssnar ifrån Tyskland och England, men också många ifrån södraSverige, säger Måns Forsman.

Varför tror ni har så pass många lyssnare då?

-Vi har specialiserat oss på vissa genrers som inte spelas på andraradiostationer. Ofta spelar de bara samma låtar hela tiden medan vi har enextrem bred i det vi spelar, säger Alexander Andersson.

Spelar dygnet runt

Att de har startat en webbradiokanal och därmed spelar musik dygnet runtär något som inte bara är uppskattat av lyssnarna utan även de själva harupptäckt ny musik.

-Sedan vi började med det här har vi hittat sjukt mycket ny musik. Man hörofta mycket ny musik via radion. Många av våra lyssnare kanske lyssnar påsjuttiotalsrock men sedan spinner vi vidare från sjuttiotalsrock till denpsykedeliska rocken och det kanske är något som de inte hade lyssnat på utan oss,säger Måns Forsman.

Hur framtiden för Radio Haga ser ut är inte något som bekymrar killarna.

-Just nu har vi inga större framtidsplaner förutom att vi vill ha folk somlyssnar, säger Alexander Andersson.

-Och att det ska vara kul, det är en kul grej och vihar något att göra, säger Jesper Häggqvist. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.