Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tommy Forsgren / SVT.

Busstrafiken i Umeå ställdes in på grund av halkan

Uppdaterad
Publicerad

Regnet har orsakat halkiga vägar i Umeå och på onsdagseftermiddagen ställde Ultra in all lokaltrafik. Från och med klockan 16 återupptas dock trafiken igen.

– Vi rullar ut bussar allt eftersom, men det tar ofta ganska lång tid innan vi är åter till tidtabellen, säger Hanna Forsgren, driftansvarig på Länstrafiken i Västerbotten.

Redan i måndags varnade gatudriftschefen i Umeå kommun för att väglaget kunde bli besvärligt när regnet drog igång.

– Det kommer ställa till det ordentligt. Det finns inga brunnar öppna som kan ta emot vattnet så det blir isiga gator och kanske genomslag, sa Per Hilmersson då.

Inte trafiksäkert

Vid 13-tiden på onsdagen meddelade Ultra att alla lokalbussar är inställda på grund av halkan.

– Transdev som trafikerar lokalbussarna har gjort bedömningen att det inte är trafiksäkert att köra. Regn på snöiga vägar är aldrig en bra kombination, sa Hanna Forsgren, driftansvarig på Länstrafiken i Västerbotten, efter att bussarna ställts in.

Klockan 16 kunde dock lokaltrafiken återupptas igen – men det kommer råda stora förseningar under onsdagskvällen.

– Man får nog räkna med at det tar 1–2 timmar innan trafiken flyter på – om det inte fryser åt igen.

Inställd färja

Även regionalbussarna på linje 15/55 mellan Vännäs och Umeå ställdes in på grund av halkan. Bussarna längs linje 15 går nu, men linje 55 är fortsatt inställd.

Även färjan mellan Umeå och Holmön är inställd under onsdagen. Enligt Trafikverket beror det på hög ispress i kombination med stark isdrift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.