Räddningstjänsten får svårt att ta sig fram på grund av all snö. Foto: SVT, Tommy Forsgren

Räddningstjänsten i Umeå larmar: Snön blockerar utrymningsvägar

Publicerad

Den stora mängden snö som kommit längs kusten i Västerbotten de senaste dygnen riskerar att försvåra arbetet för räddningstjänsten. Brandförsvaret i Umeå uppmanar nu fastighetsägare att se över sina utrymningsvägar och uppställningsplatser så att de inte blockeras av snö.

– Det är mycket viktigt att se till att räddningsvägar och uppställningsplatser för räddningstjänstens fordon och utrustning skottas och är framkomliga trots snön, säger Magnus Fröberg, brandinspektör på Umeåregionens brandförsvar.

Utrymningsdörrar blir svåra att öppna vid utebliven snöröjning vilket försvårar räddningtjänstens arbete. Det är fastighetsägarens eller bostadsrättsföreningens ansvar att se till att detta kontrolleras, men Fröberg anser att många slarvar med skottningen och att det kan få allvarliga konsekvenser.

– Kommer inte vi fram blir det ju en fråga om liv och död, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.