Hör mer om projektet som ska ge bättre mobiltäckning på glesbygd. Foto: SVT

Lotta lever i mobilskugga: ”Är det dåligt väder går det helt enkelt inte”

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Folkesson som bor i Selsberg norr om Vännäs beskriver sin vardag i mobiltäckningens skugga. Sedan ett år tillbaka är hennes gård del i ett projekt som syftar till att hitta lösningar för de som bor så till att det finns dålig täckning.

– Ibland när jag ska bokföra får jag göra något annat istället. Är det dåligt väder går det helt enkelt inte, säger Lotta.

Projektet som leds av Luleå tekniska universitet syftar till att med hjälp av särskilda sim-kort finna vägar där flera operatörer används för att de i glesbygd ska kunna jobba obehindrat och vara nådda, så kallad nationell roaming.

Det tillsammans med förstärkare på taket och i huset så att signalen går fram bättre ska ge större möjligheter att arbeta oavsett var man bor. Gården i Selsberg är en av flera gårdar som testar nya tekniska lösningar.

– Det är förstås mycket bättre än vad det var tidigare, nu kan vi nå våra servicetekniker som jobbar på verkstaden, men det finns fortfarande en hel del som svajar, säger Lotta Folkesson.

Hör mer om projektet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.