Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Lunas familjs kritik mot socialnämnden i Skellefteå. Foto: Privat/SVT

Lunas familj om kritiken mot socialnämnden i Skellefteå: ”Värre än vi vetat om”

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Skellefteå kommun kritiseras för hanteringen kring pojken som senare överföll den då nioåriga Luna på Morö Backe. För Lunas familj kommer kritiken som en lättnad.

– Det var värre än vi vetat om. Vi närvarade vid rättegången och visste en del, men inte att det var såhär, säger Emma, Lunas faster.

Ivo, inspektionen för vård och omsorg, har granskat socialnämndens hantering av den 15-årige pojke som utsatte nioåriga Luna för ett brutalt våldsdåd på Morö Backe i Skellefteå.

Enligt Ivo har socialnämnden brustit i flera ärenden som kom till socialnämnden kännedom innan våldsbrottet i juni 2022.

”Värre än vi vetat om”

Lunas familj är lättade över att det nu kommer kritik från myndighetshåll.

– Det är ett lättnadens besked att Ivo kommer med svidande kritik på flera punkter. Det intressanta blir nu att se vad kommunen svarar, säger Lunas faster Emma.

Delar av kritiken kände familjen inte till sedan tidigare. Emma är mycket kritisk till socialnämndens agerade.

– Om man varit så här slapphänt med en individ kanske det här är toppen av ett isberg, säger fastern.

Vad hoppas ni ska hända nu?

– Tjänstemannaansvaret måste återinföras och sekretessen måste brytas. Här har de låtit ett monster gå lös i åratal. Hur många ska vi offra som Luna innan vi fattar hur kontraproduktivt det är, undrar Emma.

Familjen vill även se förändringar på kommunen.

– Vi förstår att det inte är ett roligt jobb att hantera såna här fall på socialtjänsten, men då kanske man ska jobba med något annat.

”Lex Luna” utreds

Familjen vill se en lagändring efter våldsdådet som bland annat möjliggör att myndigheter kan dela information lättare, en ”lex Luna”.

 – Myndigheter vet olika saker men kan inte dela det mellan varandra. Den utredning som är tillsatt ska vara klar den sista oktober, säger Emma.

Skellefteå kommun har fått möjlighet att bemöta kritiken.

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden på grund av sekretess. Vi kommer att svara Ivo, säger socialnämndens ordförande Iosif Karambotis.

Den 15-åriga pojken dömdes för grov våldtäkt mot barn och försök till mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.