Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är glada att Luna får vara en riddare för barn som är utsatta” – hör Lunas faster Emma om vad familjen tänker om beskedet. Foto: SVT

Regeringen vill införa lex Luna: ”Värna barnperspektivet”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tar nu ett första steg för ett lex Luna. En ny sekretessregel som ska innebära att myndigheter kan dela mer information med varandra för att förebygga brott. Det meddelade statsministern på en presskonferens under torsdagen.

– Det känns jättebra. Människor som är satta att skydda barn måste kunna prata med varandra, säger Lunas faster Emma.

Efter det grova våldsbrottet på Morö Backe i Skellefteå förra året har anhöriga varit kritiska till att skola, socialtjänst och polis inte delat information mellan sig för att upptäcka gärningsmannens våldsamma tendenser.

Samtliga myndigheter säger sig ha agerat korrekt då det är hårt reglerat hur de får dela information mellan sig.

Våldsdådet på Morö Backe

Busch (KD): ”Värna barnperspektivet”

Nu kan det blir lättnader i sekretessreglerna då anhöriga till brottsoffret krävt lagändringar. Och nu tar alltså regeringen ett första steg mot det statsministern Ulf Kristersson (M) kallar lex Luna.

– Vi kommer med en ny lagrådsremiss vilket är en förutsättning för att göra detta. Det är ett viktigt steg mot Lex Luna, sa Ulf Kristersson (M) på en presskonferens under dagen.

Även energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) pekar på vikten av nya sekretessregler.

– Vi behöver flytta flera steg för att på riktigt kunna säga att vi står på brottsoffrets sida och att vi värnar barnperspektivet, sa hon på presskonferensen med hänvisning till det uppmärksammade fallet på Morö Backe i Skellefteå i somras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver flytta flera steg” – hör Ebba Busch (KD) om varför regeringen vill inför lex Luna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet