Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tycker att en ny lag, en ”lex Luna”, är en prioriterad fråga. Foto: SVT

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill införa lex Luna: ”Prioriterat”

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) öppnar för en ny lag efter våldsdådet mot 10-åriga Luna på Morö backe i Skellefteå. Det skulle bland annat möjliggöra att myndigheter kan dela information lättare.

– Fallet om Luna är bland det mest omskakande jag tagit del av. Jag känner starkt med Luna, hennes familj och anhöriga, säger Strömmer till SVT.

Efter 15-åringens överfall på Luna i somras har en namninsamling startats för att införa en ny vårdlag, en lex Luna. 15-åringen polisanmäldes 2021 för försök till misshandel på en kvinna utomhus och ärendet lämnades över till socialtjänsten, men kom aldrig till skolans kännedom.

En lex Luna skulle innebära en lättnad av sekretessen mellan skola och myndigheter såsom polis och socialtjänst, för att underlätta informationsutbyte. Över 14 000 personer har skrivit under namnsamlingen för en lagändring.

Prioriterad fråga för regeringen

Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) är den här en prioriterad fråga för regeringen. Två utredningar pågår just nu, vars resultat kommer redovisas i mars respektive oktober nästa år.

– Men den nya regeringen tycker inte att dessa tillräckligt fångar dagens problematik. Vi kommer därför i närtid att skärpa direktiven till en av utredningarna så att till exempel skola och socialtjänst ska bli skyldiga att dela information med polisen för att förebygga brott. Det här fallet visar verkligen på behovet som många av oss lyft i flera år – att sekretessen mellan myndigheter måste ses över, skriver han i ett mejl till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emma berätta om situationen för Luna och familjen efter händelsen i somras som gav Luna bestående hjärnskador. Foto: Privat, Lukas Deninger/SVT

I klippet berättar Lunas faster Emma om hur tiden efter dådet har varit för Luna och familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet