Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tingsrättens ordförande Christel Lundmark berätta om varför pojken dömdes till rättspsykiatrisk vård. Foto: Zanna Nordberg/SVT

15-åring överföll nioårig flicka i Skellefteå – döms för mordförsök och grov våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

15-åringen våldtog och ströp en 9-årig flicka på Morö Backe i Skellefteå i somras. Flickan överlevde men har bestående hjärnskador och har inte kunnat höras.

Nu döms pojken för grov våldtäkt mot barn och försök till mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Idag meddelades dom från Skellefteå tingsrätt. Rätten anser att det finns en risk att pojken återfallet i brottslighet av allvarligt slag och därför ska vården förenas med särskild utskrivsprövning.

– Från mitt perspektiv är det här det bästa tänkbara straffet. Personen är i behov av vård och det kommer att prövas om han är lämplig att skrivas ut eller inte. Jag ser ingen anledning att klaga på domen när det blir som jag önskat, säger Andreas Nyberg, åklagare.

Våldsdådet på Morö Backe

Ska betala skadestånd till flickan och föräldrarna

Det var i somras som den 9-åriga flickan överfölls när hon var på väg hem från fritids. Flickan var så pass svårt skadad att hon behövde komma till akuten omedelbart. Första polis på plats sprang med flickan i famnen till ambulansen och en av polismännen körde sedan ambulansen till akuten.

Flickans skador var livshotande och hon låg länge i koma. Hon har drabbats av bestående hjärnskador efter våldsdådet och har inte kunnat höras.

Enligt domen har händelseförloppet varit utdraget och även innefattat sexuellt våld. Pojken ska betala skadestånd till flickan med 730 000 kronor. Han ska också betala skadestånd till flickans föräldrar.

Advokaten: ”Domen bekräftar tragedin”

Pojken nekade till mordförsök, men erkände synnerligen grov misshandel och grov våldtäkt mot barn.

När SVT når pojkens advokat Jens Nyström har han inte hunnit läsa igenom domen, men konstaterar att den inte är oväntad.

– Det jag kan notera är att tingsrättens dom bekräftar den tragedi som den här händelsen är. Den har påverkat många människor och utifrån det perspektivet är det bra att få ett avslut och en klarhet i vad som inträffat, säger Jens Nyström.

Både åklagare och advokat yrkade på att pojken ska dömas till rättpsykiatrisk vård. Tingsrätten bedömer att det samlade straffvärdet för en vuxen person motsvarar livstids fängelse.

Hör Skellefteå tingsrätts ordförande Christel Lundmark i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pojken berättade för förbipasserande om en skadad flicka i skogen på Morö Backe. Se detaljerna från mordförsöket på Morö Backe. Foto: SVT, Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet