Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emma berätta om situationen för Luna och familjen efter händelsen i somras som gav Luna bestående hjärnskador. Foto: Privat, Lukas Deininger/SVT

Luna, 10, överfölls på väg hem från skolan på Morö backe – familjen berättar om tiden efter dådet

Uppdaterad
Publicerad

10-åriga Luna älskade att dansa och sjunga. I dag har hon svårt att röra på sig och kan varken prata eller äta själv.

Nu berättar familjen om tiden efter våldsdådet på Morö Backe i Skellefteå.

– Det har varit bitvis outhärdligt. Överjävligt rent ut sagt, säger Lunas faster Emma.

När Luna var på väg hem från fritids i somras attackerades hon av en 15-årig pojke. Hon våldtogs, ströps och lämnades svårt skadad i skogen. Efter dådet fick hon bestående hjärnskador.

Familjen väljer nu att berätta om tiden efter dådet genom Lunas faster Emma, som bor i Trosa, men som är i Skellefteå för att fira jul med familjen.

Våldsdådet på Morö Backe

Har panikattacker

Hon berättar att den senaste tiden varit präglad av frustration och att Luna ofta är ledsen, gråter, skriker och har panikattacker.

– Men kan hoppas att det beror på att hon läker, och förstår mer att hon inte kan göra det hon gjorde förut och att det krävs mycket rehabilitering.

SVT träffade Emma i Skellefteå – hör henne berätta om tiden efter dådet och hur Luna mår idag i videon.

Emma har startat en insamling för att kunna ge Luna ett drägligt liv.

Pojken förekom i utredningar

15-åringen som överföll Luna har dömts för mordförsök och grov våldtäkt mot barn till rättspsykiatrisk vård. SVT Nyheter har tidigare berättat att pojken 2019 förekommit i flera utredningar på skolan, där han slagit andra elever på rumpan och kallat en elev för hora. Det anmäldes dock aldrig till socialtjänsten.

2021 förekom även pojken i en polisutredning om försök till misshandel på en kvinna utomhus. Ärendet lämnades över till socialtjänsten, men skolan fick aldrig kännedom om brottsutredningen.

Justitieministern öppnar för lagändring

Familjen vill se en lagändring efter våldsdådet som bland annat möjliggör att myndigheter kan dela information lättare, en ”lex Luna”. Det är något som justitieminister Gunnar Strömmer (M) också öppnar för.

– Det här fallet visar verkligen på behovet som många av oss lyft i flera år – att sekretessen mellan myndigheter måste ses över, skriver Strömmer i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet