Hör föräldrarna om Noahs insamling i klippet ovan. Foto: SVT

Lyckad insamling för cp-skadade Noah

Uppdaterad
Publicerad

Femåriga Noah Edlund från Vilhelmina föddes med en cp-skada som ger honom kramper från nacken och nedåt. När pappan Tommy fick höra talas om en elektrodress som kunde hjälpa sonen startade han en insamling på sociala medier.

Med hjälp av pannband hålls Noahs huvud uppe. På grund av sin diagnos har Noah svårt att äta, sova och hålla sig upprätt.

En dag fick Noahs pappa Tommy syn på en artikel på internet. Artikeln handlade om en pojke med en liknande cp-skada som fått hjälp av en så kallad elektrodress. Dressen skickar ut elektroimpulser som minskar kroppens spänningar och spasmer.

– Vi var osäkra på att landstinget skulle täcka kostnaderna på dräkten som kostar 38 000 kronor, så jag startade en insamling på Facebook, säger Noahs pappa Tommy Edlund.

Samlade in 40.000 – på 22 timmar

Efter 22 timmar hade folk samlat ihop 40.000 kronor till Noah.

– Det är helt otroligt, man får hopp för mänskligheten. Det kommer gynna Noah något enormt. För Noahs skull skulle jag önska att det var annorlunda. Men inte för min egen skull, han har gett så mycket, han är en solstråle, säger Tommy Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.