Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har rätt till kvinnovård i inlandet också” Karolina Engström Medén får långt till förlossningen när födande kvinnor inte tas emot i Lycksele. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Lycksele BB håller sommarstängt för förlossningar – gravida Karolina: ”Känns omänskligt”

Uppdaterad
Publicerad

Födande kvinnor i inlandet hänvisas nu till Skellefteå eller Umeå. Lycksele BB har stängt för förlossningar i drygt två veckors tid.

– Jag har tur som ”bara” har 13 mil till Umeå, säger gravida Karolina Engström Medén i Lycksele. 

För Karolina Engström Medén kommer de två närmaste veckorna att bli både spännande och jobbiga. Kommer barnet att stanna kvar i magen till den 15 augusti då förlossning i Lycksele öppnar igen? Då är hon inplanerad för ett kejsarsnitt. 

– Det är ju inte säkert att mitt barn väntar till efter den 15 augusti. Mitt första barn kom för tidigt och då blev det helikopter till Umeå, berättar Karolina Engström Medén.

Förlossningsvården i Västerbotten

Brist på personal

Orsaken till att det inte kan genomföras förlossningar och kejsarsnitt under dessa veckor är personalbrist. Regionen har inte lyckats få tag i tillräckligt många barnläkare och barnmorskor. BB i Lycksele har tvingats hålla stängt i perioder både förra sommaren och under jul- och nyårshelgen.

– Jag ska inte behöva riskera mitt barns liv på dåliga vägar till Umeå. Vi har rätt till kvinnovård i inlandet också. Jag ska inte behöva planera när jag ska föda mitt barn, säger Karolina Engström Medén.

Löser akuta situationer

Akuta förlossningar ska däremot vara möjliga att ta hand om. 

– Vi får inte planera in förlossningar men i akuta situationer löser vi det, säger Orvokki Mäkelä, barnmorska på Lycksele BB. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet