Magid greps i Boliden: ”Jag blev aldrig rädd”

Uppdaterad
Publicerad
Efter gripande, terroranklagelser och därefter frisläppande – nu är Moder Muthanna Magid tillbaka i Boliden. SVT Nyheter Västerbotten har träffat honom.

Det var i torsdags han greps hemma i Boliden. Samma dag publicerades bild och namn på honom i flera medier. Gripandet ska ha gått lugnt till och han fick veta att han var misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

– Jag blev aldrig rädd eftersom jag visste att jag var oskyldig, säger han.

Han levde öppet, med sitt eget namn på dörren. Säpo har fått kritik för sitt utredningsarbete men 22-årige Moder Muthanna Magid tycker att han blivit bra behandlad.

– Polisen tog hand om mig, dom har behandlat mig schysst, säger han, som är trött efter några intensiva dagar.

”Vill börja ett normalt liv”

Han har hela tiden nekat till brott och alla misstankar mot honom avskrevs i söndags när han släpptes fri. Han kom tillbaka till Boliden sent på måndagskvällen för att få lugn och ro sov han inte i sin lägenhet. Säpo har erbjudit honom ett annat boende i Sverige.

– De sa att det kan vara farligt att åka tillbaka, men jag sa att jag kan ta hand om mig, säger han.

Det var självklart för honom att återvända.

– Jag har mina vänner här och jag vill börja ett normalt liv, säger Moder Muthanna Magid.

Så du stannar i Boliden?

– Självklart.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Fakta: Detta har hänt

Visa

18 november: Säkerhetspolisen (Säpo) går ut med att man höjer terrorhotnivån i Sverige från tre till fyra på en femgradig skala. En fyra innebär ”högt hot”. Beslutet fattades av Säpochefen Anders Thornberg. Moder Muthanna Magid anhålls i sin frånvaro i utredningen som gäller förberedelse till terrorbrott.

19 november: Bild på den misstänkte mannen publiceras i flera medier, men Säpo vill inte kommentera bilden utan hänvisar till förundersökningssekretess. På kvällen gör polisen ett tillslag mot ett asylboende i Boliden utanför Skellefteå och Moder Muthanna Magid grips. Han anhålls senare och ett första förhör genomförs.

20 november: Fortsätta förhör hålls. Enligt Rikspolisen Dan Eliasson hämtades även ett ”antal personer” till förhör efter torsdagens tillslag mot asylboendet i Boliden. Moder Muthanna Magid tilldelas en offentlig försvarare, advokat Ola Salomonsson.

21 november: Moder Muthanna Magid nekar till brott, uppger hans advokat till Aftonbladet. Senast klockan 12 på söndagen måste åklagare Hans Ihrman begära mannen häktad, eller släppa honom fri.

22 november: Åklagarmyndigheten uppger på förmiddagen att Moder Muthanna Magid släpps på fri fot och att han inte längre är misstänkt.

Fotnot/Publiceringsbeslut kring 22-åringens namn

Visa

Vi har tisdagen den 24 november träffat den nu frikände 22-åringen i Boliden. Han har varit tydlig med att han vill träda fram i medierna och ge sin beskrivning av vad som hänt under den senaste veckan. Mot den bakgrunden har vi fattat ett utgivarbeslut att låta honom ge sin berättelse öppet med namn och bild. Det är inget enkelt beslut men det känns rätt att ge honom en möjlighet att med sina ord förklarar hur han känner det när han nu är friad från alla misstankar.

Det innebär inte att vi ändrar tidigare beslut att avidentifiera den tidigare rapporteringen som ligger kvar digitalt. Det beslutet ligger fast. Det här beslutet gäller inte heller framtida publiceringar, det omfattar enbart den nu aktuella publiceringen där han får ge sin syn och med egna ord beskriva och kommentera det som hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet