Mahmoods familj flydde från Afghanistan – här återförenas de på flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Mahmood Zafaris familj hade just fått tillstånd till familjeåterförening när talibanerna tog kontroll över Kabul i Afghanistan.

Efter en dramatisk flykt har de tillslut kunnat lämna landet – i fredags återförenades de i Sverige efter nio år isär.

– Det känns fantastiskt. Det här är den bästa dagen i mitt liv. Jag kan inte beskriva hur det känns, säger Mahmood Zafari.

Mahmood Zafari bor i Vilhelmina. Han kom själv till Sverige 2015, efter att ha levt på flykt i tre år.

Hans fru och tre barn Mahida 10 år, Raihana 15 år och Ehsanullah 18 år, har bott kvar i Afghanistan. Han har inte träffat sin familj på nio år.

Familjeåterförening

Under juli i år kom beskedet från Migrationsverket att hans fru Shazia och barnen fått tillfälligt uppehållstillstånd för familjeåterförening.

Men trots stora ansträngningar av Mahmood Zafari och hans vänner lyckades de inte få fram dokumenten till familjen i Kabul. Familjen ska ha varit uppsatta på den så kallade svensklistan och lyckades även ta sig med buss till flygplatsen.

Blev kvar i Afghanistan

Men väl där släpptes de inte in utan rätt dokument och planet lyfte utan dem. Efter det har familjen levt på flykt.

Först gick de under jorden i Kabul efter att talibanerna tagit över makten. Det blev mycket svårt för Mahmood att upprätthålla kontakten med dem.

– Min fru gråter och behöver hjälp. Hon är trött och ledsen. Jag är jätteorolig och vet inte vad jag ska göra. Det är jättefarligt i Afghanistan nu, berättade han för SVT i augusti.

Annan svensk ambassad

Den svenska ambassaden i Kabul stängde den 15 augusti. Efter det var Mahmoods familj tvungna att ta sig till en svensk ambassad i ett annat land för att kunna ta sig till Sverige.

Under november lyckades familjen, med hjälp av människosmugglare, ta sig den 200 mil långa vägen till Irans huvustad Teheran. Med hjälp av kontakter där lyckades de tillslut få hjälp för att ordna dokument och flygbiljetter till Sverige.

”Jag är så glad. Det går inte att beskriva” , säger Mahmood Zafari. Foto: Privat

På fredagen återförenades familjen på Arlanda i Stockholm – efter nio år isär. Efter det väntar en lång bilresa hem till Vilhelmina.

– De är jättetrötta och ska få vila när vi kommer hem. Men sedan ska barnen börja skolan och lära sig språket fort, säger Mahmood Zafari.

Se familjens känslosamma återförening i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.