Malå-läkare kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Ivo riktar kritik mot läkaren efter att en kvinna som skadat armen inte fick rätt hjälp och bemötande.

Kvinnan kom in till Malå sjukstuga med allvaliga smärtor i högra armen efter att ha skadat sig, och blev röntgad. Läkaren informerades muntligen om att ett ben i underarmen låg fel. Läkaren ansåg att handleden hade gått ur led och försökte dra den rätt, utan bedövning. Det gjorde mycket ont men när kvinnan klagade frågade läkaren hur många barn hon hade och tyckte att ”då är väl det här inte så farligt”. Detta berättar kvinnan i sin anmälan. till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Läkaren gav patienten ett stödbandage och värktabletter, samt rådet att återkomma om hon inte blev bättre på en vecka. Besvären fortsatte och efter att ha sökt hjälp två till gånger fick kvinnan remiss för magnetröntgen. En månad efteråt opererades hon för skadan i armen – en skada som är ovanlig men som i efterhand bedöms ha varit synlig även på de första röntgenbilderna.

Verksamheteschefen för sjukstugan menar att att det dels är oacceptabelt att försöka dra till en kroppsdel som gått ur led utan lokalbedövning eller morfininjektion. Detsamma gäller kommentaren om att klara smärtan efter att ha fött barn. Dessutom hade handläggninstiden kunnat förkortas om läkaren hade gjort rätt bedömning efter det första röntgenresultatet.

Ivo riktar nu kritik mot läkaren, och betonar vikten av att verksamhetsledningen kontrollerar att de anställa följer givna rutiner och riktlinjer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.