Foto: SVT.

Fotbollsstjärnorna hyllar futsal: ”Hoppas det blir en stor sport”

Publicerad

Futsal liknar på många sätt fotbollen, men skenet kan bedra. Visserligen spelar man också med en fotboll, men färre spelare på en betydlikgt mindre plan – och enligt spelarna själva ett helt annat tänk.

– Rent taktiskt och tekniskt är det stor skillnad. Man hinner läsa spelet på ett helt annat sätt ute på planen, förflytta sig och det är en helt annan kommunikation, säger före detta UIK-proffset Malin Moström.

Sporten har flest utövare i Brasilien och kom till Sverige 2003. Samma år arrangerades det första svenska mästerskapet. Och Futsal är på framfart, det menar åtminstone före detta fotbollsproffset Nazanin Vaseghpanah – damallsvenskans skyttedrottning 2008. Men sporten har lång väg kvar.

– Ingen av oss gör det här på heltid. De pengarna finns inte. Futsal växer ju väldigt fort i Sverige, det är inte så stort än.

Vad tänker du om Futsals framtid?

– Jag hoppas verkligen det blir en stor sport i Sverige. Det är en otroligt fin sport och hade detta funnits när jag spelade fotboll hade jag valt detta alla dagar i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.