Bara tio procent av männen i Västerbotten äter frukt och grönt tre gånger per dag. Kvinnorna är snäppet bättre med fjorton procent.
Därför skapade Region Västerbotten tillsammans med närliggande regioner under hösten en hälsoutmaning.
– Ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för våra stora folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, säger dietisten Cecilia Hellberg.
Fick föra loggbok
745 personer deltog i utmaningen och av dessa var 464 från Västerbotten. De fick under två månader föra loggbok på sina måltider och fick tips på maträtter från landstinget.
En uppföljning visar att 60 procent av de 220 som besvarade enkäten att de hade ätit mer grönsaker än vanligt under perioden och 58 procent hade ätit mer frukt och bär.
Nu väntar andra insatser för att förbättra västerbottningarnas matvanor.
– Den här kampanjen vara bara en insats under en period för att sätta fokus på det här, säger dietisten Cecilia Hellberg.
Men varför är just männen i Västerbotten så dåliga på frukt och grönt?
– Om vi det visste kanske vi hade lösningen på problemet. Vi ser i statistiken att blivande pappor är dåliga på det och det kanske är något som barnen tar efter, säger Cecilia Hellberg.