Foto: SVT

Männen dominerar i talarstolen

Publicerad

Trots en tydlig jämställdhetsprofil i Umeå kommun har få kvinnor fått ledande positioner i politiken. Det senaste fullmäktigemötet visade också tydligt att män tar mer plats.

Det har under många år visat sig vara svårt för Umeå kommun att leva upp till sin jämställdhetsstrategi. Efter det senaste valet blev det inte någon större jämlikhet på ledande poster i politiken. För att få reda på om det också var en ojämn fördelning i debatten så klockades ledamöternas talartid under det senaste fullmäktigemötet.

– Det är lite grann som en symbol för hur det ser ut i övriga samhället, säger Ulrika Edman (V), gruppledare i kommunfullmäktige. Att ta temperaturen på fullmäktige kanske ger en fingervisning hur det ser ut i övriga samhället, menar hon.

Värre än man först trott

Ulrika Edman och personalutskottets ordförande Christer Lindvall (S), bestämde sig för att klocka talartiderna. De misstänkte att det skulle finnas en snedfördelning mellan könen men visste inte hur stor den skulle komma att se ut.

– Vi hade gissat på att det var 30-70, det vill säga 30 procent av talartiden skulle upptas av kvinnor och 70 procent av männen, men att det skulle vara ännu sämre det gjorde mig förvånad, säger Ulrika Edman.

”En gubbkavalkad”

För trots att det är nästan helt jämnt mellan kvinnor och män i antalet ledamöter visade det sig att när antalet talade minuter hade räknats hade kvinnor bara fått 13 procent av debattutrymmet under fullmäktigemötet medan männen hade tagit 87 procent av talartiden.

– Ja med detta i minne kan man säga att det var en gubbkavalkad som var i talarstolen under det senaste fullmäktigemötet som förmedlade sin syn på vad man vill med politiken den närmaste mandatperioden, menar Ulrika Edman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer