Man våldtog kollega – döms till fängelse

Publicerad
En man i 35-årsåldern vägrade lyssna på den kvinnliga kollegans upprepade avvisningar när han han förgrep sig på henne. Han döms nu till två års fängelse.

Det var i samband med en festkväll i februari 2017 som de två kollegorna var ute på nattklubb i Umeå. Bägge två blev berusade och de skulle sova över hos mannens föräldrar eftersom de skulle åka iväg på arbete dagen därpå.

Kvinnan uppgav i sitt vittnesmål att hon blev kraftigt berusad och kräktes flera gånger. De delade en taxi till mannens föräldrars bostad och eftersom det inte fanns något romantiskt mellan dem hade mannen lovat att hon skulle få ett eget rum.

Enligt kvinnans vittnesmål ledde mannen henne in i sovrummet där han sedan la sig bredvid henne. Kvinnan vaknade under natten upp vid upprepade tillfällen av att mannen förgrep sig på henne. Hon försökte avvisa honom men han vägrade lyssna. Kvinnan beskriver det som att hon saknade kraften att stiga upp ur sängen.

”Jag var vaken i huvudet men kroppen reagerade inte”, berättade hon i sitt vittnesmål.

”Oförmögen att värja sig mot honom”

Mannen förnekar att han förgripit sig på henne och hävdar att han inte var särskilt berusad och minns allt från kvällen. Tingsrätten anser däremot att kvinnans uppgifter är mycket trovärdiga och att mannens handlingar är att betrakta som våldtäkt.

”Hon har som en följd av sömn och berusning varit oförmögen att värja sig mot honom. Han har följaktligen otillbörligt utnyttjat att hon befunnit sig i en särskilt utsatt situation”, skriver tingsrätten i domen.

Han döms nu till fängelse i två år för våldtäkt och ska betala 143 305 kronor i skadestånd till den drabbade kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer