Polishelikopter och hemvärn sätts in i sökandet efter mannen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Försvunnen 80-åring i Grytsjö: ”Ett enormt svårt sökområde”

Uppdaterad
Publicerad

Vid 21.30 på söndagskvällen inkom larm om en försvunnen man i 80-årsåldern i Grytsjö, nära Saxnäs nordväst om Vilhelmina. Sökinsatsen drog igång på allvar under måndagen men terrängen är svår.

Det har tagit tid att få alla sökresurser på plats på grund av den oländiga terrängen och de långa avstånden.

– Det har börjat landa en massa resurser dit upp, vi har drönare, fjällräddare, hundpatrull och ett 30-tal hemvärnsmän och så klart poliser, men det har varit väderproblem för helikoptern, säger Joacim Lundqvist, räddningsledare.

Han berättar att de också använder sig av motorcyklar för att snabbt kunna beta av leder, stigar och kraftledningsgator.

– Det är en fjälldalgång med videris, fullt utvecklad fjällbjörkskog och fjällflora. Det är ett enormt svårt sökområde. Har han lagt sig ner blir det svårt men vi har väldigt stor tillit till våra hundar. Vi gör patrullsök tre och tre men det är otroligt tidskrävande i tuff terräng, fortsätter Joacim Lundqvist.

Klädd i t-shirt och kamouflagebyxor

Sökinsatsen har pågått sen söndagskvällen och under natten ringde polisen runt till boende i området.

Enligt polisen var mannen klädd i en svart t-shirt och kamouflagefärgade byxor senast han sågs. Mannen ska vara 175 cm lång med lätt skäggväxt.

– Har man sett eller hört något så är vi tacksamma för minsta lilla, säger Joacim Lundqvist

Försvann från Grytsjö, nära Marsliden och Saxnäs i Vilhelmina kommun. Foto: Google Maps.

Tillägg: Mannen har hittats vid liv på måndag kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.