Mannen låg hjälplös i flera dagar. Foto: SVT/TT

Man låg hjälplös i flera dagar – räddades av rådig granne

Uppdaterad
Publicerad

En man i en by i Dorotea kommun hade inte setts till på flera dagar. Då beslöt sig grannen för att gripa in. Något som nu hyllas av polisen.

Mannen hade inte setts lämna sitt hus på flera dagar. Grannen till mannen hade uppmärksammat att bilen stått still, att det inte fanns några spår i snön och att mannen i huset har en sjukdomsbild. Grannen bestämde sig då för att ringa polisen. När polisen kom in i huset hittades mannen på golvet.

– Han var vid livet, men han hade ramlat från sängen och inte tagit sig därifrån. Det är oklart hur länge han legat där, men han fördes med ambulans till Vilhelmina sjukstuga, säger rlc-befäl Börje Öhman.

Grannen hyllas

En lägenhetsundersökning är ett återkommande uppdrag för polisen. Nu hyllas grannens uppmärksamhet av polisen.

– Grannen har handlat helt rätt, det är fint att bry sig om sina grannar och uppmärksamma om något inte står rätt till. Man kan göra egna undersökningar som att titta om bilen rört sig eller om det finns spår i snön. Man ska inte vara rädd att ringa polisen och rådfråga hur man ska gå till väga, säger rlc-befäl Börje Öhman.

Kan ha legat på golvet ett par dagar

Skadeläget för mannen är oklart, polisen vet ännu inte hur länge mannen legat på golvet. Men man säger att det kan röra sig om några dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.