Foto: TT

Man våldtog inneboende student

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern drogade den inneboende studenten med sömnmedel och våldtog henne.

Den kvinnliga studenten hyrde ett rum hos Umeåparet under vårterminen. En kväll i mars när hon för första gången var ensam i lägenheten med mannen, hällde upp ett glas vin åt henne ute i köket. Hon blev kraftigt påverkad efter att ha druckit, blev illamående, somnade och var sedan i ett halvvaket tillstånd av och till. Under detta genomförde mannen en våldtäkt på henne.

Fick i sig sömnmedel

Kvinnan vaknade sedan först morgonen därefter, sprang från lägenheten och slog larm. Blodprov visade att hon hade fått i sig ett sömnmedel av det slag som mannen fått utskrivet på recept åt sig själv.

Tingsrätten: ”Brottet är grövre”

Umeå tingsrätt anser att brottet är grövre för att kvinnan varit i ett särskilt sårbart tillstånd efter att mannen drogat henne. Rätten dömer därför mannen till fängelse i 2 år och 6 månader, och till att betala skadestånd på 115 000 kronor till den målsägande.

Mannen har ett förflutet som nämndeman och politiskt aktiv, och har under sin dåvarande roll kritiserat sexuallagen i en debattartikel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.