Foto: Fredrik Sandberg, TT

Många barnprodukter parfymeras – tvärtemot riktlinjerna

Publicerad

Många produkter för barn är parfymerade – trots att riktlinjerna är att de bör undvika parfymämnen.

– Om man redan som liten använder parfymerade produkter ökar risken, säger professor Ulrika Nilsson i analytisk kemi.

Barn är mer känsliga för parfymämnen än vuxna. Och risken att utveckla en hudallergi är större om man redan som liten börjar använda parfymerade produkter. 

– Upprepad och långvarig exponering ökar risken för att utveckla en hudallergi. Om man redan som liten börjar använda parfymerade produkter kontinuerligt så löper man alltså en större risk, säger Ulrika Nilsson, professor i analytisk kemi vid Stockholms universitet.

Få parfymfria barnprodukter

Råden från Läkemedelsverket och sjukvården är att barn bör använda parfymfria produkter. Men trots det visade Läkemedelsverkets granskning från 2013 att 26 av 50 testade barnprodukter innehöll allergiframkallande ämnen. 

Endast åtta produkter var parfymfria. Och en studie som Testfakta lät göra 2016 visade att 12 av 16 testade dusch- och badprodukter för barn innehöll allergiframkallande ämnen.

”Finns en efterfrågan”

På apoteken säljs idag flera parfymerade barnserier och apoteken marknadsför även egna barnserier med parfym.   

– Det är direkt olämpligt, säger professor Ulrika Nilsson.  

Annika Svedberg, kvalitetschef vid Apoteket Hjärtat, säger att många barnfamiljer vill köpa produkter med dofter.

– Till bebisar är allt parfymfritt men till barn har vi tillåtit produkter med parfymämnen och där erbjuder vi produkter med mildare dofter. 

– Vi säljer parfymerat för att det finns en efterfrågan, men vi ser hela tiden över vårt sortiment och det är möjligt att vi får titta på det här, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans apoteket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.