Hör regionrådet om varför Foto: SVT

Många får vänta för länge på operation

Uppdaterad
Publicerad

Bland de patienter i länet som väntar på operationer och andra åtgärder inom den specialiserade sjukvården får nästan fyra av tio vänta längre än vårdgarantins 90 dagar. Det här visar de siffror som Region Västerbotten rapporterat in till sajten vårdköer.se.

I december var det 2266 personer som väntat längre än tre månader på operation eller annan åtgärd inom specialistsjukvården i länet.

Tuffast att klara vårdgarantin hade regionen inom områdena öron, näsa och hals och urologi där över hälften av patienterna fick väntar mer än tre månader på operation.

”Kämpat jättelänge”

– Det här är två områden som vi kämpat jättelänge med. Urologi är också något som är ett bekymmer i hela Sverige då det saknas urologer.  Därför gäller det ju att se till att vi utbildar folk på det området, men att utbilda specialister idag tar mycket längre tid då vården är mer specialiserad idag, säger regionrådet Peter Olofsson (S)

Viktigt att jobba långsiktigt

Samtidigt som svensk sjukvård är inne i en stor generationsväxling framhåller regionrådet  att det är viktigt att regionen jobbar långsiktigt för att komma till rätta med vårdköerna. Något som bland annat görs genom att utbilda personal internt och rekrytera rätt personer till rätt plats. 

– Det viktigaste är att vi går åt rätt håll och det viktigaste för oss är att vi jobbar med de bakomliggande orsakerna. Det går inte att prata bort vårdköerna och vi måste jobba långsiktigt för att komma åt den här problematiken, säger Olofsson.

Totalt fick 63 procent av patienterna i Västerbotten operation inom vårdgarantin, visar siffrorna från 2018.

Andel som fick operation inom vårdgarantin

Gynekologi: 80%

Handkirurgi: 73%

Kirurgi: 62%

Kärlkirurgi: 65%

Neurokirurgi: 77%

Ortopedi: 60%

Plastikkirurgi: 46%

Ryggkirurgi: 53%

Thoraxkirurgi:  97%

Urologi: 40%

Utprovning av hörapparat: 80%

Ögon: 90%

Öron, näsa, hals: 23%

Källa: Region Västerbotten/vantetider.se

Antal patienter som väntat mer än 90 dagar

Gynekologi: 37

Handkirurgi: 94

Kirurgi: 205

Kärlkirurgi: 29

Neurokirurgi: 14

Ortopedi: 381

Plastikkirurgi: 116

Ryggkirurgi: 107

Thoraxkirurgi: 2

Urologi: 469

Utprovning av hörapparat: 148

Ögon: 115

Öron, näsa, hals: 549

Källa: Region Västerbotten/vantetider.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.