Foto: SVT

Hörcentralen har kapat vårdkön med 15 månader

Publicerad

Marianne Gustafsson i Umeå behövde bara vänta i tre månader för att få komma till hörcentralen. För två år sedan var köerna över 18 månader för att få prova ut en hörapparat.

– Jag tycker att jag hör lite illa, det gick ju förvånansvärt fort att få komma hit ändå, säger hon.

– Min remiss skickades iväg i november och nu är jag här, berättar Marianne Gustafsson.

För två år sedan hade Västerbotten bland de längsta köerna i landet för att få prova ut en hörapparat. Då tog det 18 månader, men i mitten av januari i år klarar man vårdgarantins tre månader.

Nytt tänk gällande scheman

Fler anställda audionomer, övertid, mindre personalutbildning -  men framförallt ett nytt schematänkande, är förklaringen till att köerna nu kortats så kraftigt.

– Det handlar om att ha personal på rätt tider när patienterna är här, säger Linda Fromheden, chef för hörcentralen i länet.

– Vi är också en länsklinik, vilket betyder att Umeåpatienter ska få erbjudande att åka till Lycksele eller Skellefteå för att prova ut en hörapparat, på så sätt har vi fått ner köerna, säger Linda Fromheden.

Hon tror att vårdgarantin kommer att klaras även i fortsättningen vid hörcentralerna i Västerbotten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.