Alice hittades medtagen och eventuellt dräktig ute på Ersboda i Umeå. För tillfället bor hon hos en privatperson som ställt upp. Foto: Privat. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Massvis av kaniner och katter dumpas ute i kylan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Massor av katter och kaniner har hittats dumpade i naturen i Umeå senaste tiden. På djurskyddet är det proppfullt med övergivna djur – som ägarna slängt ut.
– Det är för jävligt, säger djurskyddets ordförande.

Bara för några dagar sedan såg privatpersoner på Erboda i Umeå två kaniner utomhus. Den ena lyckades man fånga in, den andra är fortfarande på vift.

– Den var så medtagen att det gick att fånga in henne. Hon orkar inte röra sig, säger privatpersonen som hittade ”Alice”.

”Dumpas och slängs i kylan”

Nu rasar djurskyddet i Västerbotten över Umeåbornas nonchalans över djuren.

– Kaniner dumpas och slängs ut i kylan. Det är ingen som saknar dem, ingen som vill ta hand om dem. Jag har 20 kaniner här hos mig nu, säger Gabrielle Rosendahl, ordförande för djurskyddet i Västerbotten.

Både kaniner och katter har svårt att klara sig på egen hand ute.

– De är inte van att klara sig själv. Vi har inte kaniner naturligt i miljön här uppe.

Hon är otroligt arg på hur folk beter sig.

– De flesta tror att svenskar är bra på att ta hand om djur, men det blir bara värre och värre. Senaste veckorna har vi fått avliva flera katter som varit i så pass dåligt skick. De är bortom all räddning enligt våra veterinärer, säger Rosendahl.

Ingen saknar djuren

Hon är övertygad om att de allra flesta djuren dumpats medvetet av privatpersoner.

– Annars hör man av sig till oss, till polisen, eller annonserar. Men här är det ingen som saknar någon kanin eller katt, säger hon.

Hon vill att folk ska tänka efter innan man skaffar djur. Kaninen kan leva i tio år eller mer, katter upp mot 20.

– Det finns inget som heter sommarkatt eller sommarkanin. Vi saknar ord på djurskyddet, det här är för dåligt. Vi tar verkligen avstånd från allt sådant här, rasar hon.

Hon berättar att hon går på knäna för att hinna med allt.

– Vi gör en nytta för samhället, men får inte en krona i bidrag från varken kommunen eller staten. Allt sker helt ideellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer