Foto: SVT

Mässa för digitalisering av vården

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottens läns landsting jobbar på en rad olika projekt som ska digitalisera vården. Man hoppas att det ska leda till bättre och mindre resurskrävande vård – men landstinget ligger efter i arbetet.

Västerbottens läns landsting höll under tisdagen för första gången en mässa för digitaliseringen av vården. Digitaliseringen av landstinget kan ta sig många uttryck och tanken är att den både ska innebära bättre vård som kräver färre resurser.

– Det går inte att låta bli, vi ligger efter redan nu. Vi har otroligt ont om personal och bara det kommer att hjälpa till utvecklingen, det är en ickefråga. Det måste genomföras, säger Sara Lewerentz, digitaliserings- och teknikdirektör på Västerbottens läns landsting.

Redan nu jobbar landstinget med en app eller ett program som ska underlätta patienternas kontakt med vården. Där räknar de med en lansering inom ungefär ett år.

Läkarbesök på distans

På landstingets mässa fanns digitala projektioner i form av en elefant och en ballerina, som endast gick att se med ett par speciella glasögon. Tekniken är så klart intressant att prova, men den stora behållningen finns i hur den kan användas inom vården i framtiden.

– Man kan tänka sig att läkaren via glasögonen kan styra en kamera som är vid patienten. Patienten är någon helt annan stans medan läkare är i en sjukstuga, säger Lina Ärlebrant som är forskningssjuksköterska på glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.