Smittskyddsläkaren Stephan Stenmark menar att risken för att smittas i Västerbotten är låg. Foto: TT/SVT

Mässlingen närmar sig Västerbotten – sjukhuset höjer beredskapen

Uppdaterad
Publicerad

De flesta i Sverige är immuna mot mässling, men nu när viruset tros ha nått Norrland agerar sjukhuset i Umeå i förebyggande syfte.

Efter mässlingsutbrottet i Göteborg och misstanken om att det också spridit sig till Örnsköldsvik höjer nu universitetssjukhuset i Umeå beredskapen och kontrollerar att personalen vid intensivvårdsavdelningarna har fullgott vaccinskydd mot mässling.

”Omfattande insats”

Det handlar totalt om ett par hundra personer som ska kontrolleras.

– Finns det behov av kompletteringsvaccination så kommer vi att erbjuda det och vi planerar just nu hur det ska gå till då det är en ganska omfattande insats, säger Stephan Stenmark som är smittskyddsläkare i Umeå.

Vill hålla smittan borta från väntrum

Amir Alraheem, undersköterska vid Norrlands universitetssjukhus vill att patienter som misstänker att de är smittade varnar sjukhuset innan de åker in.

– Det tycker jag är bra, vi måste göra allt vi kan för att förebygga en eventuell smittspridning. Vi har också ett isoleringsrum för de som eventuellt blivit smittade. Det är alltid bra om man ringer innan så vi kan vara förberedda på det och så att man inte kommer in i väntrummet och smittar andra, säger Amir Alraheem.

Högre smittorisk utomlands

Smittskyddsläkaren är inte orolig för att det ska bli någon stor spridning av mässling.

– Risken att smittas av mässling är större i samband med en utlandsresa än när man vistas i Västerbotten. Så det är ett råd man kan ge till allmänheten att vid en planerad utlandsresa ska man se över sitt mässlingsskydd och kolla att man är vaccinerad, säger Stephan Stenmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.