Rektor Magnus Olofsson är glad över tjejernas initiativ. Foto: SVT

”Måste jobba på en varaktig lösning”

Publicerad

Magnus Olofsson som är rektor vid Renforsskolan i Vindeln är glad att de tre tejerna i klass 6a väckte allas uppmärksamhet kring språkbruket, klottret och porrsurfandet bland eleverna.

– Jag tycker det är jättebra att eleverna tog det här initiativet och samlade ihop de här tankarna och på det sättet synliggjorde den problematik som finns här på skolan, säger Olofsson.  

”Det finns personer i klassen som sitter och tittar på nakna kvinnor på internet och annan porr” skrev Melly, Ines och Märta i sitt brev till rektorn.

”Kom som en chock att de tittar på porr”

Rektorn var medveten om att det fanns ett språkbruk med grova könsord och att de sedan i höstas skapat ett värdegrundsarbete där de jobbar mot det sättet att tilltala varanda.

– Men att eleverna satt och tittade på porr i sina datorer, det kom som en chock för mig, säger Magnus Olofsson.

Han har varit runt i klasserna och tagit upp allt som står i brevet. All personal i skolan och alla elever deltar nu i värdegrundsarbetet.

– Vi hoppas precis som tejerna på en förändring och det är naturligtvis lärarnas och ytterst mitt ansvar att vi fortsätter jobba med det här så det blir en varaktig förändring, säger Magus Olofsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer