Lars Filén förklarar varför man använder palmolja istället för smör. Foto: SVT/Privat.

Matexperten: Därför används palmolja

Uppdaterad
Publicerad
Nyåkers pepparkakor innehåller palmolja – som skövlar stora delar av regnskogen. Nu undrar många varför företaget inte använder smör istället.

I går berättade SVT Nyheter Västerbotten om Nyåkers pepparkakor som innehåller palmolja. Naturskyddsföreningen uppmanar konsumenter att inte köpa dessa produkter.

Nu undrar många varför man inte använder smör istället.

Många reaktioner

”Vanliga människor som bakar själv, använder smör...inte speciellt mycket Palmolja i det...” skriver Reine Sköldberg i ett mejl till SVT.

”Bra att det skrivs om detta med palmoljan. Jag har själv letat förgäves efter palmoljefria pepparkakor i butikerna. Även de som påstås vara bakade efter traditionellt recept innehåller de palmolja”, undrar Ralf Svenblad.

”Lite fundersam på hur de kan säga att det är brist på alternativ; man har ju bakat pepparkakor i säkert hundra år utan palmolja, och Nyåkers kan inte ha kört med det särskilt länge”, skriver Anders Stridh.

Palmolja ger bättre hållbarhet

Lars Filén, lärare på Midgårdsskolans Restaurang och livsmedelsprogram, förklarar:

– Smör härsknar och palmoljan härsknar inte. Det handlar om hylltid. Det gäller att kunna ha långa bäst före-datum. Kollar man pepparkakorna som står i hyllorna nu så kan man säkert sälja dem nästa jul också.

Uppenbarligen är användningen av palmolja något som engagerar SVT:s tittare och läsare, eftersom jakten på oljan gör att regnskogar skövlas. Palmoljan används i många vardagsprodukter, däribland bakverk.

Godare smak

Nyåkers är ett av företagen i bagerinäringen som använder palmolja i sina bakverk. Företaget provar nu att baka med annat fett, och har lanserat produkter utan palmolja under hösten. Huvuddelen av sortimentet innehåller dock palmolja.

Läraren Lars Filén vet varför.

– Kvalitén på bakverken blir sämre utan smör. Det blir inte lika gott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer